Toteutumisen seuranta

Kun tavoitteet ovat tiedossa, on tärkeä määritellä ne mittarit, joilla seurataan, miten hyvin tavoitteet toteutuvat. Varmista, että tavoitteilla ja mittareilla on oikeasti yhteys, ja suunnittele toiminnan säätövara, jos tavoite ei näytä valituilla toimenpiteillä toteutuvan. Mittarien lukemat kannattaa tarkistaa mieluummin usein kuin liian harvoin, jotta toimintaa voidaan tarvittaessa suunnata uudelleen.  

Onko kaikki mahdolliset datalähteet tutkittu ja käytetty hyväksi? Kannattaa tarkistaa olemassa olevat mittarit ja kerätty data, ennen kuin päättää tehdä jälleen uuden kyselyn tai tilaston. Kirjastojärjestelmät, taustaorganisaatio, sidosryhmät, valtionhallinto ja muut tahot tuottavat tietoa, joka on monessa kirjastossa vielä alihyödynnetty. Kannattaa laittaa toteutumisen seurannan ja analysoinnin prosessi kuntoon kokonaisuutena: aikataulut, analyysit, työnjaot ja dialogi vakituiseksi prosessiksi, jotta työ ei jää sattuman varaan. 

Mittareita valitessa kannattaa punnita se monelta kantilta: onko se sellainen, että siihen varmasti voidaan kirjaston toiminnoilla vaikuttaa? Kuvaako mittari koko tavoitetta vai jotakin osaa siitä, mikä kehitys jää mittarilta huomiotta? Olennaiset ja riittävät tiedot ovat paremmat kuin ihan kaikki mahdollinen, joten mittareita on hyvä olla vain kohtuullinen määrä.

Tuloksellisuusdialogia joka tasolla :: Mittareiden valinta vaatii aivotyötä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s