Visualisoinnista toimintaan

Suurista datamassoista on tullut helpommin lähestyttäviä erilaisten visualisointien avulla. Taulukkolaskennan rivien ja sarakkeiden tuijottamisen sijaan ihmisen mieli hakeutuu odottamaan pylväitä, piirakkaa tai trendiviivaa, joiden avulla datan silmäileminen ja selaileminen koetaan mielekkäämmäksi. Yleisten kirjastojen tilasto- ja hankevisualisoinnit ovat yksi esimerkki siitä, miten monipuolisen ja aikasarjoiksi asettuvan kvantitatiivisen – mutta myös kvalitatiivisen – datan esitystavan jalostaminen auttaa niin kirjastoja, valtionhallintoa kuin mediaakin.

Helsingin Vallilan kirjaston flyerit valtakunnallisista yleisten kirjastojen tilastotiedoista ovat hyvä esimerkki visualisoinnin merkityksestä luettavuudelle, ymmärrettävyydelle ja jaettavuudelle. Myös aluehallintovirastoissa on tunnistettu tilastojen visualisoinnin hyödyt, ja esimerkiksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella vuoden 2018 tilastoista ollaan tuottamassa alueen kuntien käyttöön keskeisten tunnuslukujen flyer/esite. Tiedolla johtamisen työkaluiksi voivat käydä sekä raskaat tietomassat että 100 kilotavun PDF-tiedostot.

Keskeistä tietojohtamisessa ja tiedolla johtamisen toiminnassa voisikin olla affordanssien tunnistaminen ja kehittäminen. Affordanssilla tai tarjoumalla tarkoitetaan perinteisesti ympäristössä havaittuja toiminnan mahdollisuuksia. Alun perin tarjoumat ymmärrettiin tiedostamattomiksi havainnoiksi koko toimintaympäristön tarjoamista toimintamahdollisuuksista. Tieto- ja viestintätekniikan näkökulmasta tarjoumat ymmärretään nykyään myös suunniteltavina ominaisuuksina esimerkiksi käyttöliittymissä tai palvelumuotoilun työkaluina. Mielenkiintoinen kysymys on, miten visualisoinneissa voitaisiin entistä paremmin huomioida tarjoumien luominen.

Mikä tahansa yksittäinen informaatiosisältö tai ajassa tapahtuva muutos voi johtaa toimintaan. Toisaalta tiedolla johtamisen tarpeet itsessään saattavat synnyttää havaintoja, jotka muuttuvat toiminnaksi. Visualisointien erityispiirre löytyy kenties siitä, miten ne antavat meille mahdollisuuden nopeaan assosiointiin ja oivaltamiseen. Tuottamalla meille havaintoja toiminnan mahdollisuuksista visualisoinnit kuljettavat ajattelua eteenpäin. Ne selittävät meille ekosysteemiä, jossa toimimme, mutta auttavat samalla näkemään sen uudella tavalla. Visualisoinnit luovat käytännöllistä tarttumapintaa kirjastojen ja niiden toimintaympäristöjen väliin.